Fiskeområdet

Ängesån – Flugfiskarens älv

Ängesån i Överkalix kommun i Norrbotten är en lax-, och harrfiskepärla av mycket hög klass som hör till de minst exploaterade. Den mer än sex mil långa och omväxlande fiskesträckan erbjuder ytterst goda möjligheter för storfiskaren att hitta sitt eget ostörda fiskeparadis. Här finns både strömmande och lugnare vatten, större och mindre forsar och en mängd lockande pooler. 

Mest omtalat i Ängesån är den specifika och stridbara vildlaxen som endast går upp just här. Men ett tips är att förse sig med rejäla redskap – den korta och kraftiga kroppen gör ängesålaxen till ett explosivt kraftpaket som många fiskare bara drömmer om att få möta! Samtidigt håller också harrfisket en förstklassig standard. På senare år har man observerat en ökande och allt grövre harrstam, och numera lockar den sortens fiske lika mycket som laxen.

 

Fiskevårdsområdet börjar någon kilometer upp efter Linaälv för att sedan mynna ut i nationalälven Kalix älv och centralorten Överkalix. Efter sträckan finns ett tjugotal forsar. Några av de mest välkända är Linafallet, Gärdforsen, Lappforsen, Storstenforsen, Årforsen, Vääriniva, Sistkost, Älgforsen, Utterforsen och Långforsen. Rekommenderas lite extra gör även biflödet Tvärån som är särskilt uppskattat för sitt lättillgängliga och fina harrfiske.

 

Stränderna kring Ängesån är långgrunda med vadarvänliga bottnar, vilket förstås passar flugfiskaren. Ett väl utbyggt skogsbilnät efter älvens bägge sidor gör det enkelt att ta sig ut till fiskeställena. Forsar och stigar är väl utmärkta genom skyltar. I området finns också ett tiotal vindskydd, omkring trettio eldstäder och fyra kojor för kortare pauser.

 

För den som önskar omväxling finns dessutom Jockfalls klassiska fiskecamp i kommunen. Till det strida laxvattnet nedanför det dånande fallet lockas sedan länge fiskare från världens alla hörn.

Copyright © 2024 Ängeså Fiskevårdsområde. All Rights Reserved.